Sharif Sehnaoui na druhém ročníku vs. Interpretation

Kytarista Sharif Sehnaoui (spolu s trumpetistou Mazenem Kerbajem) patří mezi nejdůležitější hybatele libanonské experimentální a improvizační scény. Nejenže je sám aktivním hudebníkem koncertujícím kromě arabské části světa často po Evropě a USA, ale je duší jedinečného a jediného na improvizaci zaměřeného arabského festivalu Irtijal (koná se každoročně na jaře v Bejrútu) i vydavatelství Al Maslakh, jež „publikuje to nepublikovatelné na libanonské umělecké scéně.“ Díky vytrvalému nasazení se podařilo v Libanonu rozjet novou tradici navzdory silně zakořeněné tradiční hudbě, která připouští improvizaci pouze v rámci pevně stanovených pravidel a zcela volná forma nekonvenčního přístupu k hudebním nástrojům je jí úplně cizí. Nemalou měrou domácí scéně pomohl pravidelný import světových hudebníků, kteří hrají spolu s místními.
Když se podíváme na aktivity klíčových libanonských improvizátorů, zjistíme, že nezanedbatelnou roli v nich hraje i humor. Ať už jsou to Kerbajovy kresby (jež tvoří nedílnou součást obalů vydavatelství Al Maslakh či plakátů festivalu Irtijal), samotné pojmenování vydavatelství Jatka nebo v neposlední řadě soubor Johnny Kafta Anti-Vegetarian Orchestra. Jejich propagační plakáty většinou obsahují fotografii hudebníků v řeznických, silně zakrvácených zástěrách (někdy s hudebními, jindy s řeznickými nástroji), což v očích některých citlivějších duší vyvolává odpudivé reakce. K tomu Sharif Sehnaoui již jen dodává: „Nesmíme se brát tak vážně, ale promluv si o tom s Mazenem, to je jeho téma číslo jedna!“

Na festivalu vs. Interpretation vystoupí Sharif Sehnaoui spolu s Mazenem Kerbajem, Christinou Abdelnour a bubeníkem, kterého v Čechách poslední roky vídáme hlavně během vystoupení tria The Necks, Tony Buckem. Ten tvoří proměnlivou složku kvarteta Rouba3i, do kterého si libanonská trojice zve vždy hostujícího perkusionistu.

Přečtěte si celý článek o Sharifu Sehnaoui, který vyšel v časopise HIS Voice

Sharif Sehnaoui na druhém ročníku vs. Interpretation
novinky