Portrét trumpetisty a tvůrce komiksů Mazena Kerbaje

Na festivalu vs. Interpretation se představí i hlavní osobnosti libanonské scény volné improvizace. Nebude mezi nimi chybět ani hráč na trumpetu, malíř a tvůrce komiksů Mazen Kerbaj, jenž s kytaristou Sharifem Sehnaoui patří mezi ústřední aktéry na poli experimentální hudby a průkopníky volné improvizace na Blízkém východě.

Mazen Kerbaj se narodil v roce 1975 v Bejrútu. Vystudoval grafický design na Libanonské výtvarné akademii se zaměřením na ilustraci. Té se věnoval již během studií, a to zejména ve formě komiksu, v němž objevil médium šité na míru svému kubisticky hravému a provokativnímu stylu. Dnes má již za sebou patnáct vydaných knih, nemluvě o spoustě ilustrací pro noviny a časopisy. Světovou pozornost si ovšem získal díky svému blogu, na který neúnavně přispíval během tzv. Letní války, kdy byl Bejrút označen za válečnou zónu a opakovaně bombardován. Mazen se rozhodl zůstat ve městě a dál tvořit a reflektovat tak události odehrávající se v jeho bezprostředním okolí.

Co se hudby týče, vyrůstal Mazen především na rocku. Trumpetu objevil v devatenácti letech díky Sharifovi Sehnaoui, který mu ji daroval. Zpočátku docházel na soukromě hodiny, ale na výuku brzy zanevřel a rozhodl se prozkoumávat nástroj na vlastní pěst. Poté, co mu Sharif z Francie přivezl několik CD Pharoaha Sanderse a Evana Parkera, propadl podmanivým svodům nesvázané hry a začal experimentovat s různými způsoby neidiomatického pojetí improvizace a preparování nástroje.  

Celý rozhovor najdete v časopise HIS Voice.

Portrét trumpetisty a tvůrce komiksů Mazena Kerbaje
novinky