IIC – International Internal Catastrophes Novi_sad (Thanasis Kaproulias)

27. 4. 19:30
performance, slavnostní zahájení - vstup zdarma
Komunikační prostor Školská 28

IIC – International Internal Catastrophes je audiovizuální projekt dvojice Novi_sad a Isaac Niemand. V představení autoři reflektují téma "kolaps-přestavba-izolace-vzestup" vyjádřené disharmonickými prvky a moderovanými procesy vrstvení, směřujícími k synestézii. Jádrem a základním tématem jsou mnohovrstevnaté epické abstraktní zvukové krajiny, doprovovázené elegickými obrazy krajiny na Islandu. IIC je imerzivní a radikální v přístupu ke geometrické konstrukci a v úzké propojenosti médií zvuku a obrazu. První kapitola vznikla během cest po Islandu a je založena na širokém spektru sonických (ne)slyšitelných zvukových jevů. Druhá část využívá nahrávky vibrací newyorkských mostů v Manhattanu a Brooklynu včetně hlasu naříkajícího nad zavražděnými dětmi ve válce v Bosně. Výňatek z druhé části byl využit Larsem von Trier v projektu "Gesamt", inspirovaném knihou Odyseus Jamese Joycea.

Thanasis Kaproulias žije a pracuje v řeckých Aténách. Zvukové tvorbě se začal věnovat v roce 2005 pod vlivem průkopníků zvukových výpadů. Pod pseudonymem Novi_sad Kaproulias navazuje na praktiky cinema pour l'oreille („film pro ucho”), pomocí nichž vytváří zvuková prostředí vyvolávající instinktivní i racionální reakce. Mezi umělce, s nimiž Novi_sad spolupracoval, se řadí Lars von Trier, Helge Sten (Deathprod, Supersilent), Francisco López, Mika Vainio (Pan Sonic), Ryoichi Kurokawa, BJ Nilsen, Daniel Menche, Richard Chartier, CM von Hausswolff, Jacob Kirkegaard, Beckie Foon (A Silver Mt. Zion, Set Fire to Flames), Scott Konzelmann, Irini Kyriakidou, Konstantina Kontzamani, Isaac Niemand a Yorgos Zois.

novi-sad.net

IIC – International Internal Catastrophes Novi_sad (Thanasis Kaproulias)IIC – International Internal Catastrophes Novi_sad (Thanasis Kaproulias)

IIC from Novi_sad on Vimeo.