Luboš Fidler: Zpívající tyče + Adam Železný, Ladislav Železný: Tabula rasa

26. 4.—1. 5.
výstava, kineticko zvuková instalace
Centrum a Nadace pro současné umění Praha

26. 4. 19:00 vernisáž výstavy + koncert

Luboš Fidler: Zpívající tyče

Zvuková socha - hudební nástroj tvoří několik zavěšených rotujících aluminiových tyčí, upevněných na soustavě dřevěných žebříků a z mechanického spouštěcího zařízení. Otáčející tyče se při vzájemném náhodném dotyku rozezní v čistých hliníkových čtvrttónově laděných souzvucích.  

Hudebník, vizuální umělec a konstruktér zvukových instalací Luboš Fidler se prosadil v 70. letech v české alternativní scéně. Spoluzaložil skupiny Švehlík/Stehlík, hrál v MCH Bandu či v Kilhets, později v triu Janota-Fidler-Richter. V posledních letech se věnuje také výtvarné tvorbě a zůčastnil se několika projektů Petra Nikla. Spolupracoval s Oldřichem Janotou, nebo se Zdenkem Konopáskem a dalšími hudebníky. Žije v Albeři u Jindřichova Hradce.

Adam Železný, Ladislav Železný: Tabula rasa

S každým slyšeným zvukem přichází nová zkušenost. Proces naslouchání je podobný grafickému záznamu na prázdném listu papíru. Zvuková instalace využívá akustické vlastnosti porcelánu. Zvukový obraz je přirozený rezonátor, modeluje zvuk a akusticky reaguje na okolní prostor. Jeho optické vlastnosti - barva a konsistence pomocí rezonátoru odkrývají ukryté souzvuky. Do prostoru nástroj vysílá jemné vibrace mikrotonálně sledující frekvence tří vedle sebe zavěšených porcelánových desek. Nástroj je prázdný, nepopsaný podobně jako Tabula rasa. Paradoxně vzniká nová sluchová zkušenost.

Ladislav Železný žije v Praze. Vystudoval intermedialní školu PaedDr. Jana Svobody, Fakultu výtvarných umění VUT v Brně v ateliéru video a multimedia u Keiko Sei, Petera Rónaie a Richarda Fajnora. Působil jako technický asistent pro zvukové aplikace (FaVU VUT Brno), externí pedagog FaVU VUT Brno a na HAMU. Pracuje jako zvukový designer slovesné umělecké tvorby v Českém rozhlase. Vystupuje jako autor zvukových instalací, performer a multimediální umělec. Již několikátý ročník se podílí na akci s názvem “Art’s Birthday” tedy “Oslava narozenin umění”, Aktivitám spojeným s vysíláním, rozhlasem, živým přenosem a éteru se věnuje od studií na FAVU. Počátky fungování experimentálního prostoru ROXY/NoD se pojí k vysílání rádia Lemurie TAZ, ve kterém figuroval jako jedna ze autorských osobností.

Koncert: Soubor Lama

Luboš Fidler - Zpívající tyče, kytara
Matěj Fidler - Zpívající tyče, hang drum
Štěpán Pečírka - Zpívající tyče, zpěv
Zdeňek Konopásek - duch Trabantu deluxe, trubka

 

Luboš Fidler: Zpívající tyče + Adam Železný, Ladislav Železný: Tabula rasaLuboš Fidler: Zpívající tyče + Adam Železný, Ladislav Železný: Tabula rasaLuboš Fidler: Zpívající tyče + Adam Železný, Ladislav Železný: Tabula rasaLuboš Fidler: Zpívající tyče + Adam Železný, Ladislav Železný: Tabula rasa