Julyen Hamilton and Company

1. 5. 20:00
performance
Studio ALTAvstupenky

Festival vs. Interpretation uvede premiéru nového představení Julyena Hamiltona, které vzniká speciálně pro tuto příležitost. Během třídenního workshopu s pěti českými a slovenskými tanečníky - Radimem Kláskem, Bárou Látalovou, Danielem Račekem, Janou Novorytovou a Stanislavou Vlčekovou - a dvěma uznávanými hudebnicemi - Andreou Parkins a Ute Wassermann, vytvoří Hamilton nové tanečně-hudební dílo.

Julyen Hamilton se již 40 let věnuje režii a výuce. Je autorem více než 100 sólových představení, která uvedl po celém světě a která čerpají z interakcí mezi tancem, recitovaným textem a jevištními dekoracemi a jsou speciálně uzpůsobené konkrétnímu prostoru. Vedl tři soubory, z nichž aktuální Allen's Line je usazený v Bruselu. Byl rovněž mnohokrát přizván k vytvoření choreografie pro jiné tanečníky či ke spolupráci s jinými režiséry. Hamilton vystupuje jako tanečník s mnoha muzikanty a v posledních letech se rovněž představuje jako básník pracující s hlasem. Vystoupil mimo jiné po boku Barreho Phillipse, Michaela Moora, Freda Frithe, Malcolma Goldsteina, Daniela Humaira, Alfreda Spirliho, Xaviera Garcii, Christiana Reinera, Jeana-Claudea Jonese, Vladimira Volkova, Tristana Honsingera, Sebiho Tramontany, Axela Dörningera a Ritscheho Kocha.

www.julyenhamilton.com

Andrea Parkins je americká skladatelka, zvuková umělkyně, performerka a improvizující hudebnice usazená v New Yorku. Je známá především díky svému odvážnému prozkoumávání nových možností ve hře na elektrický akordeon, zpracování zvuku v generativní hudbě a aranžování předmětů se zvukem. V poslední době Andrea Parkins vyvíjí sérii děl inspirovaných strukturami eliptických strojů Rubeho Goldberga založených na interakcích mezi zvukem a obrazem. Hrála a vystavovala v různých koutech světa a svou tvorbu představila v newyorských galeriích Whitney Museum of American Art, The Kitchen a Diapason Gallery for Sound and Intermedia a v rámci koncertní série Experimental Intermedia. Andrea Parkins obdržela různé granty a ocenění od organizací Meet the Composer, New York State Council for the Arts, Harvestworks Media Art Center v New Yorku, Frei und Hanseastadt Hamburg Kulturbehoerde v Německu, CESTA v České republice nebo u nich absolvovala rezidenční pobyty.

Ute Wassermann je vokální sólistka a skladatelka-performerka známá pro svůj nevšední, vícehlasý a extrémní vokální zvukový jazyk. Wasserman se představila sólově na festivalech, v galeriích a klubech všude po Evropě, jakožto i v Austrálii a Asii. Pravidelně vystupuje s muzikanty z londýnské scény a v duetech s Richardem Barrettem, Aleksem Kolkowskim a Birgit Uhler, v kvartetu Speak Easy (s Philem Mintonem, Thomasem Lehnem a Martinem Blumem), jakožto i ve větších formacích jako je oktet fORCH. Jako interpretka soudobé hudby uvedla premiéry četných děl složených speciálně pro její hlas a podílela se na inscenacích hudebního divadla Matthiase Kaula (Ensemble L’art pour l’art), Salvatore Sciarriny a Gerharda Stäblera a mnoha dalších projektech.